Kryštof píše:
Cituji z Livinghistory.cz:
Sušený sýr
mléko, nejlépe od krávy a když z obchodu tak nepasteryzované postavíš na teplém místě, aby skyslo. Pak ho ohříváš,
ale nesmí vřít, pak scedíš tvaroh, přidáš sůl kamennou, česnek případně nějaké koření dle tvé
chuti, rozmícháš a vložíš do pytlíku, rozmačkáš mezi prkénky( nejspíš aby byl zbaven ještě syrovátky,
pozor mačkat až po dodání ingrediencí), tvaroh vkládáš do pytlíku v takovém množství, aby sýr po zmačknutí
měl velikosti dlaně a tlustý jak dvě dlaně na sobě. Po 2 dnech vyjmeš sýr sýr z pytlíku a dáváš na suché
místo, kde sýr trochu seschne 1-2dny, kdy ho mažeš smetanou a jemně posolíš . Mazání a posolení provádíš
2-3x.
to me pripomina mongolsky arul, to je takova mongolska žvýkacií zábava, jinak sušený tvaroh/sýr
mongolka vezme mlíko ale nevim jesli ho nechava zkysnout, myslim ze ne, a dlouho ho ohriva, ale nevari
potom je tajemna faze kterou sem nevidel ale konci to tak ze zabaleny do platna, syr polozi mezi desky a cely to da pod kolo vozu aby se vylisovala syrovatka
kraji bochnik mekkeho syra nití aby vznikly asi 2cm tlustý plátky
ty nasledne suší na roštu za jurtou
pokud prijede hloupy evropan neznaly mongolskych pochoutek a snazí se kousek ukousnout, vyláme si zuby, poučí se od mongolskych detí a žužlá kostičku dokud nezmekne
_________________
"Why don`t you try peeling of your skin?"
Fořťák Gurtugash bagathrular ghaara Snaga rak